Страстите на политическото лято - за черните списъци

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Забраната на пропаганда на нетрадиционната сексуалност в училищата предизвика учители да създадат подписка, с която да се обявят против нуждата от подобен регламент. А "Възраждане" от своя страна ги обяви като хора, които биха пропагандирали ЛГБТ ценности и призоваха родителите да бъдат бдителни. Кой има право да посочва, съди и заклеймява? Коментар по темата на политолога Антоний Тодоров и юриста Иван Брегов.

Според Антоний Тодоров всичко е започнало още с обсъждането на Истанбулската конвенция, тези промени в Закона за училищното и предучилищното образование очаквано са довели за използване на репресии.

"Въобще не става дума за това да се предпазят децата от нещо нередно и училището от пропаганда. Както се видя, първите жертви на закона са учители, които не са нарушили разпоредбите на закона в неговия текст, а са се обявили срещу допълнителните ограничения - репресивни ограничения, които са инструмент за тормоз. И те станаха изведнъж прицел. Това е много показателно за тези промени", заяви политологът.

По думите на Иван Брегов има минимално образователно съдържание с ученбите стандарти, които са утвърдени, и училището е мястото, което трябва да надгради в по-свободните часове, които са предоставени на учителите за свобдно съдържание, да подготви децата те да са пригодни за живота, какъвто е навън.

"Ние не можем да отричаме неща, които са природно заложени в човека, още повече когато се отнася до ограничаване на човешки права. Нека се върнем към най-краткия текст в Конституцията, който е в преамбюла, не е обвързан с алинеи, параграфи - той е обвързан с това, че търпимостта и свободата на личността са основните принципи на българското общество, а българската държавност институционално да защитава. Българското училище е тази институция, която трябва да направи това възможно, търпимо и достойно", подчерта Брегов.

Вижте целия разговор. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад