Строеж застрашава целостта на съседна сграда?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Жители на столичния квартал "Фондови жилища" са притеснени, че заради строеж на жилищна кооперация може блокът им да се срути. Твърдят, че и никой не ги е уведомил за строежа. 

Преди няколко дни в столичния квартал "Фондови жилища" започва строежът на нова 8-етажна кооперация, а с това и притесненията на живеещите в съседния блок. 

"Блокът е гредоред, ще падне, но никой не го е грижа. Никой не ни предупреди", твърдят обитателите на стария блок. 

Кооперацията, която се изгражда в момента, ще бъде на 6 метра от сградата, за която се безпокоят живеещите в нея, а резлно залепен до нея ще бъде залепен подземен гараж. Според архитекта, проектирал сградата, всички законови рамки и нормативи са спазени и поясни, че градоустройството е прието още преди 11 години с работния устройствен план. 

"Реално по чл. 149 пот ЗУД се уведомяват само пряко засегнатите лица, каквито хората в съседната сграда не са. По закон разрешението за строеж става публично достояние, а те са уведомени за градоустройствените процедури - затова, че някой някога ще залепи сграда до тяхната сграда", обясни арх. Камен Петров.

Жител на блока твърди, че са ѝ показали в общината градостройствения план, в който се предвижда нов блок, но той няма да е залепен за стария. В последствие живеещите в съседство разбират, че сградите ще бъдат залепени на калкан. 

Сградата ще се строи на два етапа. Първият етап включва 8-етажна жилищна част и покрита рампа към подземния гараж, която е долепена до калкана на съседната сграда. 

"Тя е ниска, едноетажна, така че не би нарушила по никакъв начин целостта на съседната сграда", твърди арх. Петров. 

Няма пречка живеещите в блока да надстроят още два етажа, а докато го направят, инвеститорите замразяват втория етап на строителството. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад