Свиленски: С приетите промени не се решават проблемите на жертвите на домашно насилие

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"С промените в Закона за защита от домашно насилие, предложени от Пеевски, Борисов и Петков не се решава никакъв проблем на хората, които са жертви на домашно насилие. Тава стана ясно в пленарна зала и от дебатите, и от текстовете. Единственият опит, който беше направен е ПП да се опитват да легализират или по някакъв начин да вкарат текстове от Истанбулската конвенция в българското законодателство". Това каза депутатът от БСП Георги Свиленски в извънредното предаване на БНТ "Стига насилие".

Според него днес е бил поруган правилникът за работа на НС, защото всички закони се приемат на две четения в два различни дни, а днес промените минаха на две четения в един ден.

Свиленски смята, че промените няма да решат нито един казус от наскоро случилите се и престъпниците от Стара Загора и Лозен няма да бъдат третирани по тези закони, защото те ще влязат в сила в началото на септември.

С предложените текстове по-скоро се затруднява процесът, тъй като се вкарват много понятия, които не се разтълкувани правилно - кога започват да текат тези 60 дни, какво е интимна връзка, какво е постоянно съжителство. Споровете ще започнат, когато тези жертви започнат да подават жалби и да търсят закрила", каза той.

Свиленски заяви, че БСП три пъти е внасяла предложения в Закона за защита от домашно насилие и те са били три пъти отхвърляни.

"Днес направихме предложение поне да не допуснем въвеждането на Истанбулската конвенция, като ясно казахме, че на тази защита подлежат само семейства или хора в интимна връзка, които са между две физически лица - между мъж и жена, което е голям принос за закона на този етап", каза Свиленски

Вижте повече във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад