Таня Маринова: НИМХ е по-добре да бъде към МОН, защото сме научна организация

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От Националния институт по метеорология и хидрология са отправили отворено писмо до министър-председателя Кирил Петков, в което поставят въпроси, свързани с прехвърлянето на НИМХ от Министерството на образованието и науката към Министерството на околната среда и водите.

От Института недоумяват защо се налага това преместване.

За нас мотивите за това преместване са неясни. Откакто напуснахме БАН и преминахме към Министерството на образованието, имаме изключително добри резултати, коментира Таня Маринова, зам.-директор на Института по метеорология и хидрология.

Ние от години имаме добри взаимоотношения с МОСВ и предоставяме всичко онова, което ни разпорежда нормативната уредба. Общо 8 министерства и техни подразделения обслужваме. Да се обвързваме само с МОСВ не е редно, поясни тя.

Според нея НИМХ е по-добре да бъде към МОН, защото са научна организация, а по отношение на прехвърлянето им към МОСВ ще имат проблем и няма да могат да работят по международни проекти.

Мястото ни е в образователното министерство и даже не знаем какво възнамерява да направи правителството. Не съм сигурна, че пак ще бъдем поканени, но за нас нищо не се споменава. Ние бихме искали да участваме в дискусията, защото по този начин се уточнява статутът на НИМХ, каза още Маринова.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад