Таня Михайлова: Маските не са задължителни в час, но са задължителни в общите помещения

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Образователната система, за разлика от март месец, сега е подготвена да работи в условията на COVID, каза Таня Михайлова, заместник-министър на образованието, в "Още от деня". Следим обстановката, през лятото са разработени насоките за работа, както и решения при извънредните обстоятелства, посочи тя.

Случаите на заразени учители и ученици не са масови, процентно учениците са 0,001 на сто, отбеляза зам.-министърът на образованието.

Таня Михайлова: Към момента се надявам, че няма да има такъв случай, в който цялата система, всички училища да затворят.  

За определяне на праговите стойности, при които училищата преминават на дистанционно обучение, не отговаря МОН, уточни зам.-министър Михайлова. И поясни, че решението за карантиниране се взима след изследване на контактите, времето, през които са били тези контакти, дали са били защитени учителите.

Ангажимент на директорите е да се осигурят всички условия, които се изискват, а за безопасността на учениците и носенето на маски отговорността е споделена между родители, учители и цялото ни общество.

Таня Михайлова: Нашите мерки са доста по-либерални от други страни, при нас маските в час не са задължителни. Задължително е в общите помещения да се носят маски.

При заразен учител трябва ли да се изследват учениците му е решение на Регионалната здравна инспекция. Учителят, според насоките на Министерството, трябва да отстои на разстояние от учениците и да е задължително с маска.

Вижте цялото интервю с Таня Михайлова във видеото.