Технологията на изборния процес - Камелия Нейкова, председател на ЦИК

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На частичните избори за кметове в община Благоевград ЦИК е направила преброяване на контролните разписки от машинното гласуване и са сравнени с протоколите, предадени от секционните избирателни комисии в ЦИК - и се е установило напълно съответствие между контролните разписки и данните от машинното гласуване, съобщи в "Денят започва" председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Вероятно ще бъде взето решение и за такова контролно преброяване на парламентарните избори, каза ощр тя.

Кодът, който председателите на СИК трябва да вземат от машините, е криптографски идентификатор или т.н. системен хеш код. Преди началото на гласуването председателите на СИК трябва да отпечатат от машината системна разписка. Тази системна разписка се нарича диагностичен доклад. В долната част на този доклад има системен кеш код. Трябва да сравнят този код с кода, който те са получили в запечатан плик в предизборния ден от общинската администрация. ЦИК вече го е изпратил на общините. Когато тези кодове съответстват, това означава, че тази машина работи със сертифицираната версия на софтуера, удостоверяването на което е извършено от Държавна агенция "Електронно управление", Института по метрология и Института по стандартизация.

Нейкова коментира и възможни ли са манипулации на машините.

"Машините нямат интернет връзка помежду си, според мен ако има опити за така наречено хакване, това би било много трудно 11 000 машини да може по този начин да са манипулират. Също така смятам, че с флаш паметите не може да се извърши някаква злоупотреба, тъй като те са поставени в сектор на машината, който е пломбиран, тоест акo някой иска да има достъп до тях по време на гласуването, трябва да наруши тази пломба, което също е недопустимо и нарушение", каза председателят на ЦИК.

Какво още каза Камелия Нейкова за готовността на ЦИК и сигурността на машинното гласуване за предстоящите предсрочни парламентарни избори вижте във видеото.

Акценти
Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад