Инициативата "Три морета" - цели и приоритети

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Президентът Румен Радев ще открие Шестата среща на върха на инициативата "Три морета". Така ще започне и президентският панел в рамките на събитието днес. Той е под надслов "Път към по-силна, обединена и конкурентоспособна Европа". Това е и същинската среща днес, вчера беше бизнес форумът, отбеляза Симеон Николов, дипломат, Директор на Център за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения. По думите му тази година срещата се характеризира с много по-голям ентусиазъм.

"От миналата година, октомври месец, когато заработи инвестиционният фонд, се появи по-голяма увереност, по-голям оптимизъм в страните, които започнаха да се включват", подчерта Симеон Николов.

Според него моментът, в който ние сме домакини на срещата, е много важен чисто българският интерес, защото е точно в момента, в който инициативата е във възход.

В инвестиционния фонд към проекта има 9 акционери към момента - това са банките за развитие на 9 страни, от които част е и България, има малко под милиард собствен капитал, като целта е да се достигне от 3 до 5 милиарда, който да генерира по-сериозни ресурси, като се привлече частният капитал, поясни Владимир Сиркаров, икономист - Съвет по икономически и публични политики.

Към момента България е заложила три проекта - разширяване на газохранилището в Чирен, което е в процес на реализиране, тунелът под Петрохан, който е много важен за коридор №4, и автомагистрала "Черно море".

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад