Теменужка Петкова: Най-важната ни задача е да можем да направим правителство, което да изведе България от кризата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес повече отвсякога България има нужда от стабилно редовно правителство. Причините за това са много и са известни на всички. На първо място изключително тревожното състояние на публичните финанси на страната, това заяви в "Денят започва" зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова.

На второ място тя посочи международната ситуация, свързана с войната в Украйна. Освен това мигрантският натиск, който се оказва върху България непрекъснато също изисква стабилно редовно парвителство. Затова именно смятаме, че такова правителство може да бъде съставено между първата и втората политически сили.

Определи като странно поведението на колегите си от ПП-ДБ по отношение на съставянето на правителство, защото те непрекъснато декларират, че няма да участват и да подкрепят правителство, предложено и съставено от ГЕРБ и СДС, но в същото време разчитат на подкрепа от ГЕРБ за втория мандат.

"Аз не виждам нито един разумен аргумент, с който ние да подкрепим втория мандат с мандатоносител ПП и ДБ, в същото време да не получим подкрепа за първия мандат. Времената са такива, че истинските политици и държавници трябва да намерят сили да излязат от вътрешнопартийните си интереси. Времената и предизвикателствата са такива и всеки, който не осъзнава всички тези предпоставки и рискове, смятам, че ще загуби. ПП и ДБ няма да станат по-симпатични на своите избиратели, ако доведат страната до шести предсрочни парламентарни избори, които на практика няма да доведат до нищо различно", заяви тя.

Най-важната ни задача е да можем да направим правителство, което да изведе България от кризата, в която се намира, категорична е Теменужка Петкова.

Петкова потвърди амбицията на ГЕРБ-СДС да съставят редовно стабилно правителство. Тя вижда в стабилното мнозинство единствения шанс за постигане на 3% бюджетен дефицит. Според нея с дефицит от 6,4% България ще се отдалечи трайно от еврозоната и има риск да бъде стартирана наказателна процедура срещу страната ни и да ни понижат кредитния рейтинг.

"Това ще бъдат трудни за взимане решения и точно това налага създаването на такъв тип стабилно управление.Очакваме всяка партия да каже мнението си по предложения проект на бюджета на служебното правителство - какво е реалното състояние и какво искаме да се получи. Най-важната ни задача е да направим такова правителство, което да изведе България от състоянието, в което се намира. Времената са такива, че истинските политици и държавници трябва да намерят сили да излязат от вътрешнопартийните си интереси. И всеки, който не осъзнава всички тези предпоставки и рискове, смятам, че ще загуби. ПП и ДБ няма да станат по-симпатични на своите избиратели, ако доведат страната до шести предсрочни парламентарни избори, които на практика няма да доведат до нищо различно", заяви тя.

Петкова не коментира кой ще бъде номинираният от ГЕРБ-СДС кандидат за министър-председател. От думите ѝ стана ясно, че е скептично настроена към възможността при правителство с ПП-ДБ финансов министър да е Асен Василев.

"Трябва внимателно да се замислим дали това е подходящия избор. Все пак те доведоха страната до 6% дефицит, което е катастрофа", коментира Теменужка Петкова.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад