Тодор Радев: Китай ще продължи да бъде важна индустриална и търговска държава в света

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В момента заразени с COVID-19 има в цялата страна. През последните два-три дни носители на заразата бяха установени в университетски кампус в Пекин. Това доведе до затварянето му и в момента 150 души - преподавате и и студенти са прехвърлени в централизирано място за карантина, това предаде за "Денят започва" журналистът Тодор Радев от Китайската медийна група.

Иначе засега най-строги са мерките в град Чънду - един от големите индустриални центрове. Още преди десетина дни с началото на поредната вълна на COVID-19 там практически е въведен локдаун. Хората имат право да напускат домовете си само, за да направят тест или да си напазаруват хранителни и други ежедневни продукти, обясни той.

Икономическите мерки заради прилагането на ограничения за нулева заразяемост не могат да бъдат оценени в пълнота, но те са негативни. Безспорно най-засегнат от мерките в Китай е дребният бизнес, който е важна част от икономиката, подчерта Радев. Освен това ограниченията за пътуване се отразяват лошо на туризма, който за поредна година не успява да се възстанови.

Той допълни, че мерките в Китай не се обвързват с времеви рамки. Разработката на ваксини продължава, но няма обявена кампания за последваща ваксинация. Хората приемат като необходимост наложените мерки.

Тодор Радев акцентира, че Китай продължава да бъде основен индустриален център. По думите му зависимостта от Китай на западните държави е политическа мярка, която ще бъде прокарвана през следващите години, особено предвид геополитическите разделения в света. Едва ли обаче в скоро време Китай ще може да бъде заменен. Дори и в сегашната ситуация Китай продължава да поддържа много добри търговски отношения с целия свят, включително и със САЩ, с които имат "сериозни търкания около Тайван", отбеляза той.

Тодор Радев коментира и събитията, свързани със смъртта на кралица Елизабет Втора. Той посочи, че "кралица Елизабет Втора беше част от магията, от колорита, от екзотиката на Европа за китайците и е нормално смъртта й да предизвика голям отзвук". Новината за кончината на кралицата е била най-търсената, най-четената и най-коментираната в китайския интернет.

Що се отнася до новия британски премиер Лиз Тръс, която е известна със своите антикитайски позиции по времето, когато беше външен министър, позицията на Китай е, че вратата за преговори трябва да стои винаги отворена.

Освен това Китай в момента продължава да се държи сдържано по отношение на действията на Съединените щати към Тайван, каза още той.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад