Тодор Радев, Пекин: Възможно е коронавирусът да е внесен в Китай чрез замразени храни

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Истинският произход на коронавируса SARS-CoV-2 е един от въпросите, на който учените търсят отговор. Екип от Световната здравна организация (СЗО) най-после отиде в Китай на изследователска мисия.

"Според експертите е много малка вероятността вирусът да е изкуствено създаден и изпуснат от лаборатория - случайно или умишлено… Потвърди се тезата, че вирусът е предаден от животно на човек чрез междинен гостоприемник”, каза в “Денят започва” журналистът от радио “Пекин” Тодор Радев.

По думите му проучванията на екипа на СЗО сочат, че вирусът е намерил естествен резервоар в прилепи и пътят му до пазара за животни в Ухан, откъдето тръгна масовото заразяването, може да се окаже много дълъг и сложен, включително и извън Китай.

Изследвани са и кръвни проби, взети в началото на епидемията. Изводите на експертите са, че има вероятност вирусът да е циркулирал между хората по-рано от това, което се приемаше до момента, добави Радев.

Журналистът обърна внимание и на още една версия, разглеждана от екипа на СЗО - вероятността вирусът да е влязъл в Ухан чрез замразено месо. 

"През изминалите месеци китайските митници многократно съобщаваха за коронавирус, открит върху опаковките от вносна замразена храна - основно месо и морски продукти, и една от версиите тук е, че вирусът може да е бил внесен в Китай… Според експертите е възможно вирусът да оцелее в студена среда, но до момента няма ясно потвърждение дали той може да се предава по този начин на хора", обясни той.

Като цяло "заключенията на екипа не показват нищо ново, което да е неизвестно до момента”, обобщи Тодор Радев.

Какво още коментира той вижте във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад