Тодор Тагарев: България ще продължи да помага на Украйна напълно открито

Предаване: Панорама, 30.06.2023

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България ще продължи да помага на Украйна и самата помощ ще стане по-голяма процентно. Първо оказахме хуманитарна помощ и със защитни средства, по решение на парламента от декември миналата година дадохме един пакет помощ, сега дава втори пакет. Ще продължим да анализираме нуждите на украинската армия и да преценим дали не можем да помогнем с още нещо според нашите възможности. И правим това напълно открито. Това заяви в студиото на "Панорама" министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Според него обществото трябва да се информира за предоставяната помощ, защото това е политиката на правителството, на политическите сили, които го подкрепят, а и на 

"Нашето разбиране е, че Русия на практика разруши международния правов ред - голяма ядрена сила нападна много по-малка и суверенна Украйна, което е недопустимо. Помощта за Украйна ще позволи, когато тя освободи всички окупирани територии, да вървим към един по-стабилен регион на Черно море, на Югоизточна Европа, на източния фланг на НАТО. Ние имаме това разбиране и с него точно помагаме", продължи министър Тагарев.

Той категорично отрече, че ще се разформироват части в българската армия, за да се освобождава оръжие в помощ на Украйна.

"От стратегическия преглед са минали близо 3 години до момента, в който служебното правителство решава да внесе изменения, да създаде някакви допълнителни формирования. В много напреднала процес е съюзното отбранително планиране в НАТО и от него ще произлезат нови изисквания както към силите на източния фланг, така и към нашите съюзници, които ще допринасят за възпиране и отбрана на нашата територия, и към командната структура. Ние трябва да видим в каква степен са отчетени и дали не трябва да правим нещо друго, включително промяна на плановете за развитие на въоръжените сили, и тогава ще можем да кажем по-ясно какво ще ни трябва и какво няма да ни трябва", обясни Тагарев.

България има капацитет годишно да бъдат обучавани до 60 украински военнослужещи за бойни санитари, отбеляза той и допълни, че обучението ще е в София.

Какво още каза министърът на отбраната вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад