Тома Биков: Разговорите за Изборния кодекс ще продължат и след окончателното приемане на законопроекта

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Промените в Изборния кодекс се случват прекалено често и невинаги напълно обмислено. Нашата ПГ през последните дни защити една теза, която отстояваме от година и половина. Това е връщането на смесеното гласуване, докато не се  намери подходящ вариант за това едновременно всички български граждани да могат да упражнят правото си на глас, да бъдат гарантирани честни избори и да се повиши доверието в изборния процес. Това каза в „Денят започва“ Тома Биков – депутат от ГЕРБ. 

„Със сигурност тези разговори ще продължат и след приемането на Изборния кодекс и се надявам да достигнем до консенсус, колкото и трудно сега да изглежда това", добави той. 

Според него хартиеното и машинното гласуване са се превърнали от технически въпрос в тези за политическо противопоставяне. 

По думите му е необходимо опростяване на изборните протоколи от гласуването с хартиени бюлетини, за да се реши проблема с високия процент грешки в документацията.

"При участие на над 150 000 души в изборния процес, изборите не могат да бъдат фалшифицирани. Всяка партия си има представители в Изборната комисия. Да, грешки може да бъдат направени, това не са хора от професионалната изборна администрация. Ако има грешки, трябва да се опитаме да ги улесним - да направим по-прост протокол", призова той.

Вижте целия разговор във видеото.
 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад