Томислав Дончев: Имаме здравен и икономически алгоритъм за действие в дадена ситуация, свързана с коронавирус

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Има увеличаване на темпото, с което съответната администрация, отпуска средствата за подпомагане на бизнеса, каза вицепремиерът Томислав Дончев, който гостува в "Още от деня". Макар да не даде подробно обяснение на данните за икономически ръст при намаляване на потребелението, той изтъкна, че въпреки затварянето на бизнеси, са отчетени много по-добри приходи от ДДС.

Вицепремиерът коментира и протестите на собствениците на заведения, които днес поискаха оставката на здравния министър. Дончев призна тяхното право на протест и отстояване на своите интереси. Изхождайки от позицията на управляващите обаче, той даде да се разбере, че задачата на правитеството е да отстоява интереса на цялото общество.

"Всяка ограничителна мярка е обект на дълги дискусии, в които участват лекари, експерти... Задачата на политиците, кито носят отговорност за финалното решение, е да направят комплексен анализ и доколкото е възможно да се съобраят с интереса на всички. Тук водещият е интересът, свързан с общественото здраве."

Дончев подчерта, че управляващите имат алгоритъм - и здравен, и икономически - за действия в дадена ситуация, свързана с разпространението на вируса. Но по думите му трябва да се има предвид, че пандемията е предизвикателство, което не познаваме достатъчно добре. Той увери, че внимателно се анализират данните за броя на заболелите. Сега например, след като някои ученици тръгнаха присъствено на училище, броят на заболелите не се е увеличил, изтъкна Дончев.

Вицепремиерът отхвърли като спекулации подозренията, свързани с поръчката от нашата страна на 4,5 дози от ваксината на Астра Зенека. Според него ЕС е в правото си да поиска обещаното от тази компания.

По отношение на предстоящите избори Томислав Дончев изрази съжаление, че темата за честността на вота е в центъра на вниманието, вместо да се дискутират политически идеи и платформи.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад