Транспортният министър: През май пускаме по-бързи линии в направленията Бургас и Варна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Имаме проблем с транспортната свързаност на България с Европа. В нашите отчети ние докладваме, че сме само 12% отговарящи на стандартите за транспортна и европейска мрежа. Това каза в студиото на “Още от деня” транспортният министър Николай Събев в коментара си за готвената структурна промяна в системата на БДЖ.

Той отбеляза, че първият приоритет на експертите е била железницата, защото:

“За да можем да отговорим на изискванията на европейската общност, ние да сме в зелената сделка, да отговаряме на всички стандарти за декарбонизация на транспорта, по-добре е да инвестираме основно в жп транспорт и България основно да мине на релси, така както е Европа е на релси и с това да станем зелени.”

По думите му за този сектор в бюджета за 2022 година са предвидени 677 млн. лева инвестиции.

“Ние разгледахме какви са възможностите и установихме, че от един мегахолдинг можем да направим едно малко стегнато транспортно предприятие, което да заработи ефективно и много бързо”,  обясни той и допълни, че ще има съкращения в областта на администрацията, защото от 3 администрации ще стане една.

Събев заяви, че още през месец май ще бъдат пуснати 2 “относително по-бързи” линии в направленията Бургас и Варна, като времето за пътуваме ще бъде скъсено с поне час. Усилията на БДЖ ще бъдат фокусирани към това във вагоните да има интернет, при дългите разстояния да има ресторант, вагоните и гарите да са изключително чисти, като цената на билетите се запази такава, каквато е сега.

“При това недобро качество на обслужването в железниците, няма да бъдем разбрани. В момента, в който подобрим качеството, тогава вече имаме добавено стойност и хората ще ни разберат”, отбясни транспортният министър.

Какво още коментира Николай Събев вижте във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад