Туризъм в условията на пандемия: Какви са най-честите оплаквания до КЗП?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Основните жалби и сигнали, които получава тази година Комисията за защита на потребителите, са свързани с отменени почивки. За последните месеци много случаи има такива, заяви в Сутрешния блок на БНТ председателят на комисията Димитър Маргаритов.

По думите му, има доста голямо разрастване на жалбите заради удължения срок за връщане на пари при отмяна на резервации, когато причината е коронавирус.

Приети са извънредни правни норми, които дават възможност на туроператорите да отложат връщането във времето на заплатени суми за отменени почивки. Последният вариант на текста е в сила от 11 август, уточни Маргаритов.

Когато пътуването е отменено поради коронавирус, потребителите имат право да получат или заместваща облага под формата на ваучер, или да получат парите си, но в срок от 12 месеца от датата на отмяна на пътуването. Традиционният текст гласеше, че това се случва в 14-дневен срок.

Тази промяна доведе до доста голямо разрастване броя на жалбите. Естествено хората са притеснени, те са планирали почивките си. Трябва да бъде намерен разумен компромис, защото и туроператорите също претърпяха

Председателят на КЗП призова всички потребители, които имат възможност да приемат някаква заместваща почивка във времето, в разстояние на месеци, дори година, да премислят внимателно тези варианти и да се възползват от тях.

Акценти