Участниците в тристранната комисия - единодушни за нуждата от кризисно законодателство

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Надеждите на работодателите и синдикатите се надяват до края на годината да има антикризисно законодателство, както в дурги европейски страни. Такава позиция застъпиха представителите на двете страни в тристранната комисия- Васил Велев от асоциацията на индустриални капитал и Пламен Димитров от КНСБ, които гостуваха в предаването "Още от деня".

Според Пламен Димитров, въпреки тревожните констатации на Евростат за икономическото състояние на България, по време на първите месеци на пандемията антикрисната мярко 60:40 е спасила 172 хиляди работни места, след като от нея са се възползвали 9 хиляди работодатели.

Относно използването на компенсаторните средства от Европа заради пандемията синдикалният лидер отбеляза, че при първия пакет за финансовите инструменти, страната ни е закъсняла. При втория пакет паите вече са влезли по предназначение както в предприятия, така и за социално разпределение. Димитров призова към упорита и съвместна работа всички - и правителство, и президент, и синдикални, и работодателски организации да участват в подготовката на проектите за третия пакет от евросредствата. Срокът за предаването им изтича на 1 април 2021 г.

Васил Велев оспори ефективността на мярката 60:40, особено в първите месеци, направи сравнение с това как тя е била приложена в Германия и изтъкна аргуцмента, че само 6% от предприемачите са се възползвали от нея. Велев подчерта, че тя е претърпяла две корекции и в третото 3-месечие е значително по-ефективна.

Вижте полемиката на Велев и Димитров по антикризисните мерки и вижданията им за икономическото състояние на страната във видеооткъса.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад