УМБАЛ „Св. Иван Рилски” с нови UV-C лампи срещу COVID-19

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Университетска болница „Св. Иван Рилски“ прилагат иновативен метод за борба с COVID-19 - ултравиолетови лампи със специално лъчение, което убива микроби и вируси още в носоглътката на човек.

За 5 минути уредите убиват 99,5% от всички микроорганизми. В това число попадат и вируси, което прави лампите незаменими в настоящата пандемична обстановка.

Ултравиолетовите лъчи са електромагнитно излъчване с дължина на вълната по-малка от тази на видимата светлина, но по-голяма от тази на рентгеновите лъчи. Именно затова тази светлина е невидима за човешкото око. В зависимост от дължината на вълната, тя може да бъде няколко вида. UV-C са късите вълни, които се използват за дезинфекция и стерилизация.
 
Тези вълни убиват патогенните микроорганизми чрез деактивация на ДНК-то или димеризация. По този начин микроорганизмите не могат да изпълняват основните си функции.

Повече за тези лампи, новите тестове и борбата с COVID-19 разказа д-р Ирена Иванова - началник на Клиничната лаборатория в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Вижте!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад