В Бургас построиха жилищна сграда само за висшисти и студенти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Бургас построиха жилищен блок само за студенти и млади семейства. Критерият "Образование" ще дава предимство при настаняването в социалната сграда, която местните хора вече наричат "Блокът на висшистите".

Новите жилища са напълно оборудвани с всичко необходимо и студентите могат да живеят в тях, без да са нужни допълнителни ремонти.

"В момента се намираме вътре в едно от жилищата, които са напълно обзаведени с кухня, с възможност за спане, с гардероб, има санитарен възел, който е от другата страна на коридора. Това социално жилище има общо 47 апартамента. 22 от тях са едностайни като този, 21 са двустайни и има 4 тристайни апартамента. Това е така, защото трябва да се даде възможност на хора с различни потребности да има къде да бъдат настанени", коментира инж. Чанка Коралска, зам.-кмет по строителство на Община Бургас.

Най-важният критерий, по който ще се избират жителите на новия блок, е образованието.

"Висшето образование дава най-много точки – 70 от 100, което е с много висок фактор на тежест. Следващите точки, които дава наредбата, са свързани със семейното положение, ако са семейства, особено ако един от тях е студент или двамата са студенти – семейства със деца също получават определен брой точки", обяснява Йорданка Ананиева, зам.-кмет по образование на Община Бургас.

Афродита Сариева от София е 3-ти курс студент в Художествената академия. Вместо в родния си град обаче, тя избира да учи във филиала на академията в Бургас. Тя е сред първите подали документи за новите студентски жилища и вече прави оглед на новия си дом.

"На пръв поглед ми се струват много добре. Просторно е, всичко е ново. Има и оборудване, освен всичко, за готвене. Хубаво е", разказва Сариева.

До момента младата студентка живее в тясно и некомпактно общежитие, с доста по-висок наем.

Настаняването на одобрените ще започне в средата на март.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад