В седемдневен срок земеделските стопани, пострадали от градушката, трябва да подадат заявления

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За 2021 г. само от градушки пострадалите площи са над 16 хил. дка. Подадените заявления са 179. Щетите в засегнатите райони са изплатени в размер на около 7,5 млн. лв. Това коментира Николай Маринов, дирекция "Земеделие и регионална политика" в Министерство на земеделието.

Миналата година в община Садово с оттока на река Чая отново имаше прекъсване на дигата и наводнения. И хората имат основание да протестират, обясни той.

И посочи, че на следващия ден след градушката екип на Министерство на земеделието заедно с ДФ "Земеделие“ са били на място и са се срещнали със земеделските стопани.

В седемдневен срок земеделските стопани, пострадали от градушката, трябва да подадат заявления в съответната общинска служба или в областна дирекция "Земеделие“. От вчера е създадена организация, съвместно с кмета на община Садово. Представители на Министерство на земеделието са и в съответните села. Към вчерашния ден са подадени 13 заявления за 430 дка поражения.

Създадохме и допълнително комисии специално за този случай, за да могат веднага да се обработват площите, които са заявени. Създават се досиета на всеки един парцел със снимков материал, каза Маринов. И апелира към засегнатите земеделски стопани да подадат заявления в установения срок.

За предходната година има извършени плащания във връзка с градушката в област Пловдив на 28.08. Тогава се отпусна помощ в размер на 3 млн. лв., заяви Георги Динев, зам.-директор на ДФ "Земеделие“.

ДФ "Земеделие“ е прилагащ орган, а управляващият орган определя насоките и правилата по схемите за подпомагане, допълни той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад