Журналисти от БНТ: Няма да говорим за Нери Терзиева в минало време

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Внезапно ни напусна Нери Терзиева - човекът, която създаде днешните поколения български журналисти. Отказваме да говорим за нея в минало свършено време, заявиха в студиото на “Денят започва” журналистите Весела Петрова, Екатерина Генова и Евгения Атанасова и телевизионният водещ Драгомир Драганов - хора, на които Нери Терзиева е помогнала да се изградят като професионалисти.

“Говорим за Нери, която не загубихме, говорим за Нери, която пазим в сърцата си и винаги ще пазим”, каза Драгомир Драганов.

За Весела Петрова Нери Терзиева и българската журналистика са неразривно свързани, защото тя "направи школа в журналистиката, обедини в екип хора, които могат, които знаят, които искат да научат нещо повече и най-вече да бъдат себе си".

“Никога няма да забравя нейната битка с “уморените думи” - шаблоните, изречение, което нищо не казва. Нери беше създател”, отбеляза Екатерина Генова и допълни: “Тя ни завеща да правим свидетелска журналистика, която да не сервира новините, както казваше тя, а новините да бъдат на очевидци.”

 

“Тя имаше изключително отговорната задача да подмени едно цяло поколение на говорители, които съобщаваха чужди думи и да направи новините с човешко лице, със сърце и да даде душа на новините. Тя ни забраняваше ние да съобщаваме неща, които не разбираме, не чувстваме и не минават през нас. И другото, което успяваше да прави - да ти даде толкова много доверие, че ти да нямаш право да не го оправдаеш”, сподели Евгения Атанасова.

 

Какво още каза гостите в студиото, както и какво си спомни в ефира на БНТ журналистката Ралица Василева,  вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад