Ваксиниране и овладяване на заразата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ще достигнем 75% ваксиниране на населението, когато българинът разбере, че колективният имунитет е за запазване на обществото, а конкретно неговата защита е неговата ваксина, каза д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар, в "Денят започва с Георги Любенов".

Според проф. Светлана Велизарова, началник на детската клиника в белодробната болница "Св. София", още преди година не се е провела разяснителна кампания. Припомни, че когато излязоха резултатите от Астра Зенека, ние в този момент имахме само от тази ваксина и се получи голям отлив. "Сега имаме всички ваксини, които има в целия свят, но продължава разяснителната кампания да не протича както трябва", каза проф. Велизарова.

Няма друг начин да се предпазим, освен ваксината.

"Досега имаме 420 000 преболедували - с положителен PCR и положителен антигене тест, но скритата заболеваемост за да открием се отчита, като умножим тази цифра с от 4 до 6, т.е. реално преболедувалите са между 1 800 000 и 2 500 000. С първа игла имаме имунизирани 1 600 000, т.е. имаме към 3 млн. хора, които са предпазени по една или друга причина", отбеляза проф. Велизарова. И подчерта, че все още не излизат данни колко време е защитен човек след ваксината и колко след преболедуване.

Какво още казаха гостите на Георги Любенов за предпазване и кога е необходимо да носим маските, каква е опасността от индийския вариант на коронавируса вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад