Васил Василев: НТ "Иван Вазов" е европейски театър в сърцето на България, който трябва да се сравнява с европейските сцени

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Народният театър "Иван Вазов" е отворена европейска сцена. Това е един европейски театър в сърцето на България, който трябва да се сравнява с европейските сцени. И ние се върнахме в този наш път, това каза в "Денят започва с Георги Любенов" директорът на Народния театър Васил Василев.

"Започнахме сезона от началото на месец септември европейски с емблематични режисьори, интересни европейски имена. Случи се едно събитие - да разбереш, че в рамките на няколко дена на четири различни сцени в нашия Народен театър репетират четирима режисьори от четири различни държави - Франция, България, Румъния, Словения. И няма по-голяма красота и за актьорите, и за нас самите, и за публиката, разбира се, да влезе в европейската тенденция на съвременния театър", сподели Василев.

Тази вечер е поредната премиера на „Частици жена“ от Ката Вебер с режисьор Крис Шарков. Представлението ще се играе в камерна сцена. Във вторник (на 11.10.2022) се играе емблематичният спектакъл на Йерней Лоренци "Орфей", съобщи Васил Василев.

Обичам предизвикателствата и искам да направя една проекция напред, за да може всеки, който ще дойде след мен да се чувства по-добре и по-комфортно на моето място и да не открива топлата вода, призна още той.

Александър Морфов, Явор Гърдев, Диана Добрева са емблематични режисьори не само за българската театрална, но и за европейската театрална действителност. Техните пиеси ще се играят на голямата сцена на Народния театър.

Освен това стартира проектът "Театър плюс". Четирима режисьори Крис Шарков, Стилиян Петров, Василена Радева, Катя Петрова работят съвместо с обмен на идеи и с обмен на екипи за реализиране на съвременна драматургия и забравена драматургия на малката сцена на театъра.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад