Важните теми за хората и действията на омбудсмана. Общественият защитник Диана Ковачева

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Трудна ще бъде зимата за много хора, още повече че линията на бедност за съжаление все още не е достатъчно висока. В момента е 413 лева, другата година ще бъде 504.

Тя не е достатъчна, защото не отразява малката потребителска кошница, т.е. стоките от първа необходимост, каза омбудсманът Диана Ковачева.

Около 300 хил. пенсионери ще останат под прага на бедност, затова се обърнах към министъра на труда и социалната политика с препоръка още преди края на годината линията на бедност да стане 504 лв. Ще бъде много трудно и за хората с увреждания, и за хората, които разчитат на социални помощи, защото за съжаление социалните помощи са обвързани с гарантиран минимален доход, който е 75 лв. Социалните помощи трябва да бъдат обвързани с линията на бедност, коментира омбудсманът.

Ковачева каза, че трябва задължително да има компенсации за потребителите на газ, както и за хората, които се отопляват на дърва и пелети. По думите ѝ хората, които се отопляват на твърди горива, са около 40%, като отбеляза, че цената на дървата за огрев и пелетите е скочила с близо 70%, което е в пъти повече от годишната инфлация.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад