Възможни сценарии за Европейските избори - интервю с Дик Рош

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кои са пртедизвикателствата пред Европа и каква е формулата за икономически успех на една държава в общността? Николай Кръстев разговаря с Дик Рош, бивш министър по европейските въпроси на Ирландия.

БНТ: Kажете, г-н Рош, какво очаквате от следващите европейски избори и какви са възможните сценарии?

Дик Рош: Европейските избори са мистерия в цяла Европа. Всъщност не мисля, че промените ще са толкова драматични, колкото всички предполагат. Вероятно ще има размествания вдясно. Ще има пренареждане в Европейския парламент. Така че трябва да изчакаме. Следя проучванията на общественото мнение и все още не е ясно накъде ще тръгнат нещата, но ще има промени.

БНТ: Вие познавате много добре процеса на присъединяване на  България към Европейския съюз. Бяхте министър в този момент във Вашето правителство, моля, кажете ми какво е мястото на България сега в Европейския съюз?

Дик Рош: Както знаете, аз винаги съм се интересувал от България. Организирах церемонията в деня на присъединяването на 10-те държави, които влязоха в Евросъюза  през 2004 и ми беше много тъжно за България и Румъния. Участвах в преговорите между 2004 и 2007 г. и бях тук и за вашето присъединяване, което беше много радостен ден. Правя сравнение между Ирландия и България, защото Ирландия беше най-бедната страна в Европа преди да влезе в общността. Бяхме наистина много бедни. Имахме незначителен частен сектор и огормен държавен, но за 17 години в ЕС това драстично се промени. Промените в Иралнидя бяха истинска революция. Подкрепихма частния бизнес, въвезддохме стабилна данъчна система, започнахме да гледаме навън. Това създаде благопритана икономическа среда и изпрати силно послание. От най-бедната, Ирландия стана една от най-богатите страни. Започнахме да привличаме преки чуждестранни инвестиции. Станахме и по-уверени, така да кажа.
Ще направя едно сравнение между Ирландия и България. Напоследък ме занимават два въпроса тук. Както знаете, наскоро имаше доклад, изготвен от Народното събрание относно споразумението с  Боташ и Булгаргаз и това ми се стори познато. Защото тук е налице сблъсък между държавата, която си пази собственото предприятие, а то държи на интересите си и ефективно изблъсква частния сектор. Това не е правилният път. И си носи последствията. Според мен, такива неща подкопават репутацията Ви. И още нещо трябва да имате предвид. България има нужда от самочувствие, за да се бори за интересите си. Ирландия точно за това получи признание. Имахме проблем данъчните ставки, Европейците не ги харесваха. Но ние казахме - може и да не ви харесва, но ще продължим в тази посока. Ето ви красноречив пример за тази липса на увереност да се борите за България! Румънският регулатор затвори българска компания, едва ли хората в България знаят, но вашата страна беше най-големият доставчик на автомобилни застраховки. И тази компания беше изгонена от Румъния, според мен, чрез дейността на регулатора там. България трябва да се защитава, да каже „Това не е приемливо“. Ако бяха изгонили френска или немска компания, това просто нямаше да мине. Трябва да сте по-уверени. И да изпратите послание, че Блъгария е  добро място за бизнес.  

БНТ: Какъв е ефектът върху икономиката от разширяването на Европейският съюз и присъединяването на България сега, 15 години след нашето присъединяване?

Дик Рош:: Моето убеждение е, че българската икономика не се е развила толкова бързо, колкото си мислех, че ще стане. Навремето, през 2007 очаквах по-голям напредък. Но сега виждам, че не стана така. Повтарям основното – трябва да се преориентирате,  да си кажете „Отваряме икономиката“, „Отваряме начина си на мислене“, „Ще бъдем приятелски настроени към бизнеса и така ще ни възприемат по света“. Защото не забравяйте, че ако сте американец и се чудите къде да инвестирате поредния си милиард, гледате държавата и казвате „Хм, тук не изглежда много добре за бизнес“, а после гледате друга държава и решавате да, тук има стабилност.
И това ни връща към темата за Булгаргаз, която преди малко споменах. В тази страна имате компании, които искат да се конкурират, да се състезават, да бъдат включени, за да бъдат там на равни начала. И вие намирате това споразумение, гледате и казвате кой е написал това, защото е ексклузивно, вредно, грижи се за държавните предприятия и уврежда интересите на  частните предприятия. Ето това трябва да се промени..И ето, връщаме се на случая с Евроинс в Румъния. Това е  една прекрасна компания. Всъщност прегледах сметките. Прегледах одитния доклад, изготвен от един от най-добрите международни одитори. Тази компания беше атакувана от съседната държава. В България трябваше поне да се обсъди въпроса в парламента. Ако това се случи на ирландска компания, ирландският министър веднага ще потропа по вратата им и ще ги попита какво, по дяволите, става тук? Знаете ли, мисля, че има два ценни урока. Първият е, че трябва да се види, че сте добро място за бизнес. И вторият - трябва да се разбере, че сте готови да се борите за себе си.

БНТ: След европейските избори, какво мислите, че ще случи с темата за разширяването на ЕС? Ще продължи ли новата ЕК  да бъде посветена на тази тема?

Дик Рош: На първо място, аз винаги съм симпатизирал на страните, които искат да се присъединят към Европа. Това е начинът общоността да расте и да се утвърждава. Но малко се притенявам, че Европа върви напред твърде бързо и за кандидат членовете става много сложно да изпълняват нови и нови изисквания. Знаете ли, когато съм в Брюксел, често казвам на колеги и приятели, че може би трябва да правим нещта по-добре, вместо да се опитваме да ги правим по-бързо. Ето, Зелената сделка е класически пример за това. Изкарахме фермерите на протести, а трябваше просто да забавим малко, да разберат посланието, да го разберат правилно, да се уверим, че всичко и всички са на една и съща страница. И пак се връщам към опита на страни като България. Грешно е да се каже, че България не се е развила добре. Напротив, България постигна страшно много от поставените целите. А някои от тях бяха много, много трудни. Сега трябва да минете към следващата стъпка, следващия етап и аз Ви пожелавам най-доброто. Искам да видя България и другите по-малките нации също толкова успешни. Все пак аз съм от един остров в покрайнините на Европа, който от най-бедния стана един от най-богатите и искам да е така и в България.

БНТ: Кое е най-голямото предизвикателство за Европа? Руската война в Украйнеа? Как се отразява войната на европейската икономика?

Дик Рош:Това е наистина много добър въпрос. Руската инвазия, мисля, че на първо място е ужасяваща. Трудно е да се повярва, че това се е случи. Но се случи, защото бяхме заспали. И това е самата истина. Всички знаци бяха налице. Дали сме си извлекли поука? Не съм сигурен, тъй като сега живеем в различен свят. Политическата карта в света се промени и стана много по-драматична.  Всъщност вярвам, че не трябва да се обезсърчаваме, а да продължим да подкрепяме демокрацията. не бива  да се отклоняваме от по-голямата мисия. Трябва да изградим Европа, в която хората искат да влязат, искат да се присъединят, искат да бъдат част от нея. Ние носим отговорност, очевидно да защитим демокрацията, но трябва да станем малко по-уверени. Европа трябва да бъде малко по-уверена, да си намери мястото в този многополюсен свят. Спроде мен, Макрон има някои много добри наблюдения в тази посока и си струва да се обмислят.

 

 

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад