Възможно е тестването за ХИВ в домашни условия у нас

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Първи декември е Световният ден на борба срещу СПИН. С цел повече хора да узнаят своя ХИВ статус офисът на СЗО в България в партньорство с фондация "Сингъл степ" успя да създаде първия по рода си кратък филм за постигането на трите милиарда цели на СЗО.

Трите милиарда цели на Световната здравна организация включват осигуряването на достъп на 1 милиард души до здравни услуги, грижата за по-доброто им здраве, както и по-доброто услужване при спешни ситуации, обясни доц. Михаил Околийски.

Целта е не само да се обърне внимание на проблемите на ХИВ и СПИН в България, но и да се говори за това през призмата на COVID-19. Объща се внимание на възможностите за тестване за ХИВ/СПИН у дома. Тестването в домашни условия е единствена възможност за много от хората, които са в риск от инфектиране.

Самоизследването за вируса на ХИВ у нас е иновация, макар че в сета се практикува от много дълго време, каза Момчил Баев от "Сингъл степ". Държави като Франция предлагат тестове за домаша употреба. Тестът, представен у нас, е неинвазивен - работи с тампон, който се трие във венците.

 
 
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад