Велизар Шаламанов: Имаме уникална възможност България да поиска укрепване на противовъздушната си и противоракетна отбрана

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Обявеното контранастъпление на украинските сили в някои райони е много сигурен знак, че боеспособността на украинската армия е запазена, че разузнаването - не само украинското, но и на всички съюзници явно докладва невъзможност на руската армия да продължи настъплението. Така в "Още от деня" бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов коментира развитието на войната в Украйна.

Най-големият сигнал е, че днес има извънредна среща на министрите на отбраната на НАТО, а следващата седмица предстои извънредна среща на високо равнище в НАТО, допълни той и отбеляза, че такива срещи не се правят, ако не е постигнато високо ниво на консенсус да се обявят решения, които са важни и са повратна точка в развитието на тази война.

Западът се консолидира, а в същото време виждаме, че има реални сигнали за това, че може да бъде постигнато споразумение за спиране на огъня, изтегляне на руските войски и всеобхватни преговори, които вероятно ще продължат дълго, но резултатът от тях ще е, че Украйна ще бъде член на ЕС, ще бъде възстановена и с гаранции за сигурността от западния свят, подчерта той.

На въпрос дали НАТО се готви за война, Велизар Шаламанов отговори, че ако искаме да защитим мира, трябва винаги да сме готови за война.

"Ние повишаваме своята готовност още от 2014 година, но посещението на секретаря по отбраната Остин е много важно. Лойд Остин ще се срещне с премиера Петков и така министър-председателят ни от първа ръка ще бъде запознат с развитието на ситуацията и ще бъде подготвен за срещата на върха следващата седмица. Освен това имаме стратегическо партньорство със САЩ и пътна карта, подписана преди три години. Сега явно е време за нейната актуализация и разширяване. Към това трябва да прибавим, че се посещават Словакия и България - две от страните, в които все още няма видимо разполагане на сили на НАТО", очерта Шаламанов.

Ако допуснем да бъде смазана Украйна, това няма да е краят на руската агресия, категоричен е бившият военен министър.

"Имаме уникална възможност България да поиска укрепване на противовъздушната и противоракетна отбрана с разполагане на радари и зенитно-ракетни комплекси, засилване на разполагането на самолети, които да гарантират не просто въздушен суверенитет, но и капацитет за противовъздушна отбрана, включително срещу дронове и други рискови заплахи, включително укрепване и на нашата енергийна сигурност."

По думите му сега е време да работим за нашето бъдеще и да превъзмогнем миналото, което ни дърпа надолу и заради това сме най-бедната страна в ЕС.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад