Венко Сабрутев: Търсим осигуряване на необходимите количества газ през алтернативни трасета

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След спрените доставки от "Газпром" планът е да се осигурят алтернативни трасета за доставка на природен газ за България, да се осигури реална и истинска диверсификация на доставките, каза в "Още от деня" Венко Сабрутев, депутат от "Продължаваме Промяната", заместник-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси и член на енергийната комисия.

"Ако погледнем, данните за 2021 година, ще видим ясно, че такава диверсификация към момента няма. 88% от доставените количества в България идват от Русия, като вторият най-голям доставчик - Азербайджан - е доставил само 7%", заяви той.

Планът включва осигуряване на необходимите количества газ през алтернативни трасета и трасета, които биха могли да доведат дори и до намаляване цената на газа.

"Потреблението на България е около 3.5 млрд. куб. м газ. Гръцката връзка, която 12 години агонизираме да изградим, т.н. интерконектор, по него трябва да потекат около 2 млрд. куб. м природен газ, а ако се разшири трасето, би могло да стигне до 3, дори и 4 милиарда", поясни Венко Сабрутев.

Това, което се търси в този момент, е с изградената инфраструктура да се набавят необходимите количества. Още през февруари е подготвен план за действие при подобни ситуации, след оглед на енергийната система и съществуващата инфраструктура, на съществуващите трасета в региона, както и в Европа и се е установило, че България би могла и в момента да си набавя необходимите количества природен газ, не е необходимо да имаме тази огромна зависимост към Русия.

"Това, което разбрахме е, че по алтернативните трасета бихме могли да набавим по 20 млрд. куб. м при 3.5 необходими", подчерта той.

Работата по финализиране на интерконектора е топ приоритет на държавата не проста заради количествата, а и за цената, по която бихме могли да купуваме от Азербайджан, е 4 до 5 пъти по-ниска от тази на "Газпром".

Венко Сабрутев коментира и поведението на предишния изпълнителен директор на "Булгаргаз", който с едностранен акт, под условие, че гръцката връзка не е изградена и няма как да се докарат количествата азерски газ, се отказва от доставките на евтин газ за България. "Това е цинизъм", отбеляза Сабрутев.

"Това, което ние правим, като действие в реална ситуация на едностранен акт на прекъсване на доставките от руската страна, е да търсим алтернативи. Да, тези алтернативи могат да бъдат с 15-20% по-скъпи в този момент, но дългосрочно решаването на проблема с доставките ще доведе дори и до намаляване на цената", каза заместник-председателят на парламентарната комисия по бюджет.

И поясни, че говорят за доставки днес и сега, говорят за средносрочен план, с който в следващите месеци да се осигури потреблението, и дългосрочен план, който е стратегическият поглед.

За предложението на бизнеса за преговори с "Газпром" Сабрутев заяви: "Моето персонално мнение е, че не трябва да се махаме от масата на преговори, но не и на цената на интереса на България. България не трябва по никакъв начин да пренебрегва националния си интерес."

 

Последни броеве

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад