Веселин Паунов: Ако "Шин Фейн" спечели изборите, Борис Джонсън си създава проблем

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес в Северна Ирландия се провеждат интригуващи парламентарни избори. Политическите експерти предвиждат сеизмичен резултат, т.е. трусове и сътресения, предаде от Лондон кореспондентът на БНР Веселин Паунов.

За първи път републиканската партия "Шин Фейн", най-голямата в Северна Ирландия, има шанс да спечели най-много гласове в Стормонт. Това не е чак толкова изненадващо, защото и на предишните избори през 2017 г. тя спечели 27 гласа, с един по-малко от Демократичната юнионистка партия, допълни той.

Това означава, че ако "Шин Фейн" спечели изборите, Борис Джонсън си създава проблем, защото много трудно ще може да предоговори протокола за Северна Ирландия, срещу който ритат юнионистите, защото казват, че той откъсва страната от останалата част на Обединеното кралство.

Една от основните цели на "Шин Фейн" е обединение на Ирландия. Но за момента не се бърза с тази политика.

Изборите в Англия, Уелс и Шотландия се явяват тест за това какво хората мислят. Изборите ще решат и какво самият Борис Джонсън смята да прави занапред, защото при по-негативни развития за него, нищо чудно да се опита да свика преждевременни избори през 2023 година и да се опита да ги спечели.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад