Владимир Иванов: Лошият климат е причина за поскъпването на плодовете и зеленчуците

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Поскъпване на храните на прага на есента. Цените на основни хранителни и нехранителни стоки и услуги са се повишили значително. Това сочи проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Сред тези продукти са някои плодове и зеленчуци. Най-голямо е средното увеличение в цената на краставиците спрямо миналата година - 75 стотинки. Доматите и червеният пипер са се увеличили средно с 40 стотинки, а прасковите с 64 стотинки.

"Не поскъпването на ресурсите, не ценовите паники, а лошият климат е причина за поскъпване на плодовете и зеленчуците", каза  Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата в "Денят започва".

Той обясни, че в момента има по-скъпи пипер, зеле и краставици, като в момента зелето е с 30 ст. по-скъпо от миналата година. Цените на ябълките, лимоните и бананите са почти същите като миналогодишните, за разлика от прасковите, която тази година е била сравнително скъпа.

"Имаме едно успокояване на пазара и то е може би, защото излизаме от активния туристически сезон и имаме и едно успокояване в търсенето", коментира Иванов.

Според Иванов през август разликата в потребителската кошница е била 10 лв, а до 14 септември тя е в размер на 6лв.

Вижте повече във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад