Владимир Иванов: В момента наблюдаваме свиващо се търсене на храни

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Пазарът на храни е може би най-малко засегнатият сектор в тази година на пандемия, отбеляза в "Денят започва" Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. И подчерта, че в началото на ктизата се справихме доста по-добре от много по-развити икономики. През март и април логистиката и търговците са работили така, че не е имало никаква спекула, почти никакви негативни явления. 

"В момента наблюдаваме едно свиващо се търсене, паралелно застъпено с едно свръхпредлагане, тъй като производството в Европа тази година е добро. Като цяло наблюдаваме пад на цените, особено в последните 15 дена", посочи Владимир Иванов. 

Към дадения момент сме на равнището на 2019 г. Сравнено с последните 8 години имаме по-висока потребителска кошница с 4 лв., което е изцяло за сметка на основните хранителни продукти. 

"По отношение на плодовете и зеленчуците тази година беше добра в селскостопанско отношение, имаме почти идентични равнища при доматите и краставиците, доста по-ниски равнища про картофи, кромид лук и събрано всичко имаме по-ниска потребителска кошница при плодовете и зеленчуците спрямо 2019 г.", съобщи Владимир Иванов.

Не така стоят нещата при основните хранителни продукти - още в края на 2019 започна темп на нарастване на цените - и при млечните продукти, и при ориза. Продуктът, който бележи ръст в следствие на обективен икономически проблем, е олиото - наблюдавахме поскъпване с 40%. Причината е сухото лято, лошата реколта на слънчоглед.

Хората пазаруваха повече само в края на февруари и началото на март. При втората вълна на Ковид през септември наблюдаваме намаляващо потребление, доста по-малко в сравнение с други години. 

Владимир Иванов поясни, че ножицата между едрата и дребната търговия се увеличава, т.е. нарастват процентите. В момента има свръхпредлагане на картофи, темпът на соад на едро е доста сериозен, не така е на пазара на дребно. 

"Но това са проблеми на логистиката и търговските практики - прекалено много играчи има в търговията на дребно и в даден момент единственият начин за оцеляване е през цената", каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. 

Повишаване равнището на цените при млечните продукти и хляба е оправдано, тъй като се е повишило заплащането на труда на работещите в тези сектори, липсват и желаещи за работа там. 

През последните 10 дни има изменения в цените, които са в рамките на 2-3% поради ускореното търсене около празниците, но се очаква цените да се уравновесят в първата седмица на януари. 

 

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад