Владимир Сиркаров: Бюджетът е напрегнат

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В момента се прави бюджет на 2023 г. и той ще бъде гласуван евентуално в края на юли, така че тук има определен форсмажор, породен най-вече от политическата криза. Ако той се окаже неизпълним и се стигне до актуализация, това означава, че проблемите ще бъдат прехвърлени към 2024 г. и тя ще се окаже много по-тежка. Определено бюджетът е напрегнат, коментира в "Денят започва" икономистът Владимир Сиркаров.

В проекта за бюджет за 2023 г. се вижда, че няма голяма изненада от гледна точка на очакванията на база на изказванията на народни представители на ПП-ДБ. Играе се по най-оптимистичния сценарий от гледна точка на реален икономически растеж от 1,8%, което означава фискален ефект от гледна точка на приходите по линия на ДДС, акцентира той.

Допълни, че финансовият министър Асен Василев споделя, че има много резерви от гледна точка на събирането конкретно на ДДС, като неговият аргумент е почти изцяло административен. Василев смята, че Националната агенция по приходите може да работи много по-ефективно, на много по-бързи обороти.

Сиркаров обясни, че разходите в бюджета се намаляват с по-малко от 2 млрд. по капиталовата програма. По думите му това води до размишленията, че тук се оставя един буфер, който може евентуално да се ползва, т.е. още една част да се отложи за 2024 г., ако в приходната част нещата не се развиват добре.

"По перото за издръжка също имаме сериозно намаление. Там е интередсно да се види точно по кои пера и какво ще е намалението в отделните министерства", каза още той.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад