Войната в Украйна: Александър Марков с разказ от първо лице

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Александър Марков беше първият български репортер отразявал войната в първите ѝ часове. За репортажите и включванията, които той направи от местата, където се водят бойни действия, Александър получи високо международно отличие.

Нашата мотивация беше да покажем какво се случва в Украйна от 2014 година, тъй като войната там продължава осма година. И искахме да покажем живота на хората по т.нар. контактна линия, разделяща сепаратистите и украинската армия, разказа Александър Марков.

В първите дни на войната не можеш да направиш равносметка, отразяваш това, което виждаш. Ссега, три месеца по-късно вече сме способни да направим поглед назад. И изводите са доста интересни. Руснаците загубиха битката за Киев, Мариупол падна. Всички военни усилия са насочени към Донецка и Луганска област. В момента руснаците изтеглят военни части и техника от всички останали оси на настъпление.

Извън войната трябва да си спомним две изявления на президента Зеленски, които са красноречиви. В едно от тях той каза, че Украйна е готова да обсъди неутралния статут на тази държава по отношение на НАТО. И второто изявление е, че Украйна би счела за победа връщането на руските сили по линията от 24 февруари. Евросъюзът, чиято единна позиция в началото удържа, се пропуква – по отношение на санкциите за газовото и петролното ембарго. Виждаме, че стотиците тонове пшеница, блокирани по украинските пристанища, са на път предизвикат нова бежанска вълна заради глада.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад