Яне Янев: България има изключително сериозен проблем с продоволствената сигурност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България има изключително сериозен проблем с продоволствената сигурност. Продоволствената сигурност е най-важният елемент от националната сигурност. Това коментира бившият депутат Яне Янев.

Вече в амплоато си на фермер Янев предпуреди, че ако не се вземат бързи и адекватни мерки, „може да се стигне до ситуация без аналог за последните 30 години“.

„Учудващо е защо няма анализатори, експерти на най-високо държавно ниво, които да предприемат съответни действия при всичко, което се случва – галопиращата инфлация, цените, които не могат да се контролират с държавния регулатор. Ако някой си мисли, че може държавата да стопира цените на хранителните продукти от първа необходимост – или е наивен, или е некомпетентен“, обясни Янев.

Това, което се случва с цената на суровините в световен мащаб, няма как в България да бъде изолиран случай, посочи още той.

И допълни, че познава генезиса на българското земеделие и животновъдство в детайли. „Познавам почти всички земеделски производители в цялата страна от времето, когато се занимавах с политика и никога кризата не е била толкова дълбока и всеобхватна“, е неговото мнение.

Посочи, че България е напълно абдикирала от възможността да произвежда.

„85-90 % от основната потребителска кошница е от внос. Това ще рече, че България е напълно абдикирала от възможността да произвежда“.

По думите му в момента настъпва цялостно преразпределние на световния икономически ред и България няма как да остане изолиран случай.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад