Явор Цаков: Хубаво е да направим нещо в памет на Сергей Антонов

Предаване: Панорама, 21.05.2021

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С Явор Цаков, председател на Инициативен комитет "35 години от освобождаването на Сергей Антонов", в "Панорама" разговаряхме за 40-годишнината от атентата срещу папа Йоан Павел II и 35 години от излизането на Сергей Антонов от италианския затвор, припомнихме и някои факти за т.нар. "българска следа" и адвоката на Сергей Антонов Джузепе Консоло.

Явор Цаков разказа, че процесът срещу Сергей Антонов е епизод от Студената война, който обаче премаза определени хора. Той беше категоричен, че България няма причина да се притеснява от каквато и да е съпричастност към този атентат.

"По-скоро е хубаво сега да направим нещо в памет на Антонов", отбеляза Цаков. По думите му Сергей Антонов не получава признание след завръщането си в България и това се дължи на факта, че у нас имаше хора, които са смятали, че той е трябвало да се държи по време на този процес едва ли не като Георги Димитров пред Лайпцигския съд.

"Антонов нямаше никаква съпричастност към случилото се". Затова искаме да направим барелеф там, където той е работил винаги - в БГА "Балкан" - сега "България ер". Нека поставим паметна плоча в дома, в който живееше, нека именуваме улица на негово име, призова Цаков.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад