Явор Колев: “Червения пират” вероятно е изпращал заплашителните имейли по хулигански подбуди

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Късно снощи стана ясно, че т.нар. “Червен пират”, обвинен за множество заплахи към магистрати, служители в общини, дори и до хора с много повече власт, е заловен. С експерта по киберсигурност Явор Колев разговаряхме по темата.

Той заяви, че мъжът с псевдоним "Червения пират" е разпращал заплашителни имейли до политици, съдии, прокурори и че вероятно става дума за хулигански подбуди. По думите му задържаният няма мотив да извърши престъпления към всички тях. Предположи, че е вероятно мъжът да е с психически отклонения.

“Не съм запознат с разследването, което водят колегите, но това не е сложно разследване. В Сливен е образувано досъдебно производство за закана за убийство, за което е предвидено наказание "лишаване от свобода" до 5 години затвор. Той е използвал 10 пощенски кутии в американска обществена пощенска услуга. Характерното за тази услуга е, че изпратените съобщения не съдържат в хедъра си IP-адреса, от който е изпратено съобщението. По тази причина е необходимо да бъде изпратена молба за правна помощ до американските партньори, за да бъде предоставена тази информация. Също тежко умишлено престъпление. Смятам, че колегите по този начин са го открили и задържали", обясни Явор Колев.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад