Йордан Божилов: Няма смисъл да купуваме самолети "Грипен", независимо от офертата, която получим за тях

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Българската армия категорично се нуждае от модернизация. Специално въздушните сили са в много лошо състояние - от гледна точка на това, че техниката е стара. Това каза в „Денят започва“ Йордан Божилов, бивш зам.-министър на отбраната.

„Важно е да се види какво може да си позволим с наши ресурси. А за целта трябва да имаме Народно събрание, което да определи рамката“, смята той.

Според него е необходим анализ, политическа воля, за да се върви към модернизацията и да има план, върху който да се стъпи. 

„Смятам, че трябва да сме открити и честни пред българските граждани - закупили сме 8 самолета F-16, които ще закъснеят с година-година и половина и ще дойдат в началото на 2025 г. Но към този момент ще имаме подготвени летци, които ще могат да изпълняват всички задачи като сегашните пилоти на Миг-29“, коментира Божилов.

По думите му няма смисъл да се прибягва до закупуване на  „Грипен“ независимо от офертата, тъй като ще дойдат заедно с F-16.

„Родните ни летци летят много малко, това е един от рисковите фактори във авиацията. Една от  причините е остарялата техника и невъзможността тя да бъде поддържана по съответния начин“, каза още той. 

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад