Йордан Божилов: Санкциите на Запада срещу Русия няма да доведат до спиране на войната

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Призивът на Путин към украинската армия да направи преврат е доразвитие на неговия призив украинската армия да сдаде оръжия, за да даде свобода на действие на руските сили, които да завземат територията, коментира в "Още от деня" председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

Това обаче не става и очевидно сме свидетели на съпротива от страна на украинската армия и това е нов опит на Путин да достигне своята цел. Вече съм абсолютно убеден, че крайната цел на тази операция е завземане на Украйна, установяване на едно правителство, което да е контролирано от Русия, посочи той и допълни, че не изключва анексиране на част или на цяла Украйна, т.е. възсъздаване на онова пространство, което беше наречено Съветски съюз.

По думите му ЕС, НАТО и САЩ в тази ситуация нямат много голямо поле за маневриране, тъй като директно стълкновение с Русия може да доведе до военна ситуация, която да стане непредсказуема, неуправляема и да доведе до размяна на ядрени удари. Това би означавало взаимно унищожение. Затова подходът на Запада е от една страна да подпомогне Украйна, с каквото може, да даде оценката си на Русия за тези действия и да "натиска" Русия с всички възможни средства да промени политиката си.

Предвид факта, че за Русия войната е свързана със страдание по време на Втората световна война. От 1937 г. до 1945 г. загиват 61 млн. човека. В руското съзнание войната е нещо много лошо и е учудващо как Русия започва толкова мащабна военна атака срещу близък християнски народ, със съдбата на който е свързана самата руска история, анализира Божилов.

Според него тази война е много отдавна планирана и сега виждаме реализацията й.

Що се отнася до санкциите - Путин е калкулирал много добре какви могат да бъдат те. Това също е заложено в стратегията. Тези санкции няма да доведат до спиране на войната, категоричен е Божилов.

Онова, което България задължително трябва да прави в тази ситуация е да гради обща политика в рамките на НАТО и на ЕС. Притеснително е, че "Русия може да не спре само в Украйна. Тя може да се опита да реализира свои идеи, свои виждания за света, свои виждания за сигурността по отношение на други държави", коментира той, като допълни, че не изключва и военни действия.

Хибридна и информационна войни се водят и сега, насажда се пропаганда. В Русия е установен абсолютен контрол на медиите.

По думите му е изключително важно да бъдат укрепени външните граници на ЕС и НАТО, включително чрез разполагане на допълнителни сили, които да подсилят отбранителния капацитет на страните от източния фланг. Това и на България ще даде спокойствие и гаранциите, че никой няма да се опита по някакъв начин да наруши българския интерес, българския суверенитет.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад