Йордан Божилов за инцидента със Су-25: Техниката е морално остаряла, трябва да преосмислим системата си на въоръжение

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Инциденти с бойни самолети се случват в много държави, имаше наскоро и в Румъния. Случват се, въпросът е защо се получават. Каквото и да се каже сега, ще бъде доста рано, преди да знаем резултатите от проверката. Това заяви Йордан Божилов, бивш министър на отбраната в "Денят започва" по повод инцидента с разбилия се Су-25 в авиобаза "Безмер"

"В Министерството на отбраната има звено за разследване на подобни инциденти, ще се съберат всички доказателства и, естествено, разказът на пилота, както и записите от параметрите, от черната кутия, от командния център. Това са много данни, които трябва да бъдат обобщени", допълни той.

Божилов категорично е на мнението, че обществото трябва да е наясно не само как е паднал, но и защо е паднал самолетът.

"Трябва да се направи извод по отношение на няколко неща. Първо, машините са относително стари. Второ, трябва да се направи анализ на това доколко пилоти, които не носят бойно дежурство, следва да летят. Третото и много важно нещо е за модернизацията на ВВС, защото виждаме, че техниката, освен, че е морално остаряла и несъвместима с нашите съюзници, тя е и физически амортизирана", каза той.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад