Йорданка Фандъкова: Отоплението на софиянци е гарантирано, газ ще има

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази зима ще бъде особено трудна заради високия ръст на цените на всички енергоизточници. Отоплението на софиянци е гарантирано, количества газ ще има, въпросът е какви ще са цените. Това каза в "Денят започва" кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ "Топлофикация София" е обречена да трупа нови задължения в тази ситуация заради огромната разлика на цените, определени от КЕВР, на които "Топлофикация" купува газ.

"Близо 300 лева на мегаватчас е цената, на която "Топлофикация" купува, а КЕВР е определил цената на която продава топлинната енергия и е заложил вътре цена на газа от 114 лева, това е огромна разлика. Ако се запази цената, която е в момента, до края на годината "Топлофикация" ще натрупа нови над 500 милиона задължения", допълни Йорданка Фандъкова.

Тя беше категорична, че не може повече да се увеличава цената. "Дългосрочното решение е модернизация на "Топлофикация, създадена е работна група", добави кметът на София.

Според нея не се допуска смяна на собствеността на "Топлофикация" от публична - независимо дали ще бъде общинска или държавна, като не се предвижда приватизация.

"Най-важното е строителството на нови мощности за производство на електроенергия. Разработва се открита процедура за намиране на външен инвеститор. "Топлофикация" е в регулаторен капан. Необходимо е изграждане на нова мрежа - инвестиции от около 800 милиона. Категорично не може да бъдат товарени повече гражданите и да бъдат увеличавани цените, както някои експерти говорят от 1 януари да бъдат отново увеличени цените. За мен това е неприемливо, защото и без това цените, които бяха определени от 1 юли са вече доста високи за гражданите, те вече го усещат в сметките си за топлата вода", добави Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ трябва да бъдат предвидени компенсации за газа, не само за тока.

"Трябва да се гарантира нормалната работа на училищата и детските градини, да не се допускат дървени ваканции", каза още Йорданка Фандъкова.

Какво още коментира столичният кмет вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад