Юлиан Попов: България трябва да приведе цялото управление на водите в нормално състояние

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Едно от нещата, които България трябва да направи, е да приведе цялото управление на водите в нормално състояние. Това каза Юлиан Попов, бивш служебен министър на екологията.

„От самото начало на развитие на климатичните политики те се делят на две категории – едната е политики и мерки за смекчаване на промените в климата, а другата е мерки за адаптация. Те вървят ръка за ръка. Мерките за адаптация са сведени до мерки, които намаляват въздействието на покачване на равнището на океаните, наводнения, екстремни дъждове, високи температури“, обясни Попов.

Адаптационните промени от самото начало на климатичните политики са неотменна част от антиклиматичната дейност. Това, което сега е по-особено, е кризата от пандемията, тъй като адаптационните мерки са много трудоемки. Една от линиите за възстановяване от икономическата криза вследствие на пандемията са държавните разходи, които би трябвало да се увеличат, посочи Попов.

България има собствена стратегия за климатична адаптация. Това е изискване на ЕК. Дали тези стратегии се реализират е отделен въпрос. Едно от нещата, които България трябва да направи, е да приведе цялото управление на водите в нормално състояние. През 2012 г. стратегия на Министерството на околната среда и водите направи оценка, че България има нужда от 43 млрд. лв., за да може водната система да бъде приведена в съответствие с европейските стандарти. В същото време трябва да се инвестира в различни системи срещу очаквани по-големи наводнения, каза още Юлиан Попов.