За мечтата да бъдеш във Формула 1 – Никола Цолов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В следващите минути ще ви срещнем с българина с реални шансове да стане пилот от Формула 1. Алонсо и Фитипалди са не само негови кумири, но и реални приятели.


Той е само на 14, но вече го наричат българският лъв докато покорява едни от най-престижните състезания в света по картинг. 25 години след легендарната победа на Фернандо Алонсо на пистата в Генк тази година Никола Цолов е избран да се състезава със стикерите на великия пилот на същата писта в Белгия и се представя повече от великолепно. В момента Никола се състезава за испанския отбор на двукратния шампион на Формула 1.
Намираме Никола в Адриа на картинг пистата, където във вторник приключи поредната квалификация.


Адреналинът е много голям и напрежението, когато някой е много близо зад теб и се пробваш да направиш всеки завой и всяка обиколка перфектно, за да не може да те изпревари, казва младият пилот.

Всичко за Никола започва преди 6 години.
"През 2015та година баща ми ме заведе на картинг и всеки ден след училище ме водеше на картинг, на мен ми хареса и всеки ден след училище карахме. По едно време той видя академия за млади пилоти през 2016 г.  и реши да ме запише и през 2017 г. спечелих българския шампионат по картинг и след това решихме да пробваме извън България, в световните картинг серии, където нивото на пилотите е много по-високо. Всички са много по-конкурентни", разказва Никола.

През 2019 г. той печели картинг сериите от Оупън къп, тази година на Европейското първенство е четвърти. Химнът на България може да прозвучи на подиума само след три седмици, когато е Световният шампионат в неговата категория.


Никола разказва: "Започнаха да ме наричат българския лъв през 2018 г., когато имаше коментатор в световните картинг серии, който правеше прякори на абсолютно всеки пилот. Аз с бившия ми механик Станислав измислихме и моя прякор - български лъв и от тогава всички ме наричат български лъв."


Дори Фитипалди го нарича българския лъв. "Да, Фитипалди го срещнах през 2019 г., последното състезание за годината, и от тогава със сина му Емо сме много добри приятели", разказва Никола.


Емерсон Фитипалди изпраща поздрави на България: "Към моите фенове в България, искам да ви кажа Здравейте! Тук е Никола, който има шанс да спечели днес Европейския шампионат, той е млад талант от вашата страна и има нужда от вашата подкрепа, защото това е много труден спорт, а той е много талантлив и се справя чудесно. Поздравления."


Следващите състезания са решаващи за преминаването на Никола Цолов в по-високия клас пилоти - още една стъпка по-близо до мечтата да стане първият български пилот на Формула 1.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад