За съдбата на заложниците на "Хамас" в първо лице

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Историята на израелската гражданка Инбал Цах, чиито трима близки са били убити, а няколко роднини са в плен на "Хамас". Тя очаква новини за взетите заложници и от България отправи призив към Европейския съюз за повече помощ и информация за тях. Николай Кръстев разговаря с нея.

Ето какво разказа Инбал Цах:

- Като сте свидетел на тези трагични събития и атаката на терористичната групировка „Хамас“ срещу Израел, как възприемате станалото на 7 октомври?

- Има голям страх, има безпокойство - за нас като държава Израел и нейното бъдеще. Много се надяваме, че заложниците ще се върнат вкъщи и че в крайна сметка ще бъдат освободени.

- Една малка част от заложниците бяха пуснати, как възприемате тяхното излизане на свобода?

- Ние сме щастливи за тези хора и чакаме в Израел да бъдат освободени и останалите 241 човека.

- Голяма част от дипломатическите усилия са насочени към освобождаването на тези заложници, как гледате на усилията на международната общност?

- Много е важно да се продължи всичко това и тези усилия. Важно е Червеният кръст да вземе позиции и да даде информация за тях. Също така се надявам европейските институции, в хода на парламентарната си дейност, да направят всичко възможно за тяхното завръщане по домовете им.

- Каква е ролята на хуманитарните организации, за освобождаването на заложниците?

- За нас няма такава помощ и информация от тези хуманитарни организации. Но виждаме, че влизат камиони с хуманитарни помощи на територията на ивицата Газа, носещи храна и лекарства, което е нужно. Но ние нямаме информация за нашите заложници, към нас няма информация от тях и за тях.

- Как виждате съжителството между двата народа? Има ли място за прошка?

- За Хамас ли?

- Не, за палестинците.

- Нямам коментар.

- Как възприемате това, което се случва на територията на Израел? Как изглеждат войната и конфликтът през Вашите очи?

- Разбрах - много е трудно, много е трудно...От 7 октомври и атаката на Хамас всички ние не спим спокойно. Всички ние сме заети да мислим за съдбата на заложниците или за борбата срещу Хамас и да се борим срещу тях.

- Вие сте в България и гражданските организации и медиите усещате ли подкрепата им за спасяването на заложниците взети от Хамас?

- Да, получаваме тяхната подкрепа, но искаме тя да е по-голяма. И ако може да се обърнат към европейските институции, за да получим първо информация и след това да бъдат върнати вкъщи всичките заложници.

- Как живеете с всичко това, което се случи със семействата Ви след 7-ми октомври?

- Много е трудно. Нямаме време да мислим, действаме! Трябва да го направим в тяхно име и трябва да сме техния глас и да не бъдат забравени, защото те не могат да говорят. Това трябва да направим вместо тях пред целия свят.

- Очаквате ли подкрепа от ЕС за вашата кауза?

- Да.

- Благодаря ви. И, аз се присъединявам към този ваш призив, час по-скоро да намерите вашите близки и да се съберете отново.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад