За злоупотребите във водния сектор - бившите министри Виолета Комитова и Емил Димитров

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Пресконференцията, която дадоха на министрите на МРРБ и на МОСВ за ВиК дружествата, участвали в Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, е закъсняла и прикрита реакция на проверяващите институции и на тези, които имат претенции да управляват. Набедиха се 10 ВиК оператори, че са най-големите грешници в държавата, а в същото време МОСВ мълчи за проверките по другите оси – за отпадъци и за въздух. Това заяви Виолета Комитова в „Денят започва с Георги Любенов“ бившият служебен министър на регионалното развитие. 

„Оперативната програма при нарушение налага 5%, след това следва санкция от 25%, която в момента е станала 90 млн., за които говори Иван Шишков. А после Европейският съюз налага  плоска санкция върху всичките милиарди, които се дават за този сектор“, коментира Емил Димитров-Ревизоро.

Според него нарушенията на 10-те ВиК дружества са неотстраними. Програмата е изтекла. 

„Когато разбрахме, че след коронавируса има проблеми с тези договори, ние уволнихме директори и има доклад от г-жа Гергана Грозданова, който никой не пожела да го прочете“, добави той.

Комитова посочи: „Столична община няма пари да инвестира във ВиК мрежата, имаме концесионер, който също не инвестира в мрежата, но нямаме проект, който да обнови софийската ВиК мрежа“. 

Според нея цялата територия на страната трябва да получи обновена ВиК мрежа. 

„През 21 век 150 000 жители имат проблем с водоподаването в България“, посочи Комитова.

Вижте целия разговор във видеото. 
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад