Задържаните риболовни кораби в Румъния

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според информацията, която имаме на този етап, аз не виждам основания румънската държава да арестува и дори да конвоира от тази зона до пристанището в Констанца или пък да задържа екипажите почти две денонощия, това каза в "Денят започва" адвокатът по морско право, Сдружение "Черноморски изгрев" Димитър Димитров.

Той е категоричен, че в изнесените досега данни за акцията по задържането на корабите никъде не става дума за незаконен улов.

В пряко включване по време на разговора Красимир Петров, единият от капитаните, заяви, че българските рибари все още не знаят в какво са обвинени. Допълни, че разпитите им са продължили цял ден, но съставените протоколи са изцяло на румънски.

Той коментира, че реакцията на българските институции този път е била изключително адекватна. Попитан обаче защо рибарите поискаха оставката на шефа на ИАРА Ваня Стаматова, Петров обясни:

    "Тя с нейното изказване показа, че е неподготвена за Европейския съюз. Не може юрист, който е преподавател, да се изказва, че има румънски води, че слагаме румънското и българското право пред европейското. Откакто е директор на ИАРА не е разговаряла с нито един рибар".


Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад