Захари Карабашлиев: Романът "Опашката" се занимава с промяната

Предаване: Панорама, 05.02.2021

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На 8 февруари излиза новият роман на Захари Карабашлиев - „Опашката“, който е социално-политическа сатира, провокирана от протестите като форма на желанието за промяна. Книгата, освен че е сатирична, засяга и злободневни теми като пандемията от Covid-19, както и протестите.

Аз познавам много смели хора, сподели в "Панорама" писателят Захари Карабашлиев.

От страна на баща ми има политически затворници след 9 септември. Прадядо ми от страна на майка ми е прекарал 7 години в Белене. Тяхната смелост е друга смелост. Там става въпрос за тялото ти, за живота ти.

Не съм вярвал, че коронавирусът ще ни направи по-добри, призна Карабашлиев. Кризата - каквато и да е тя - здравна или политическа, изкарва от нас това, което вече имаме. Няма как да станем нито много по-добри, нито по-зли. Екзистенциалната ситуация, за която Камю говори, е нещо друго. Но ние просто една година стояхме вкъщи по пантофи, а това не е екзистенциална ситуация. Да не го георизираме.

Кризата променя обществото и социалния ред, но човек не може да се промени току-така от външни фактори. Всяка голяма пандемия е променяла света, в който живеем и от самото начало на тази пандемия аз вярвам, че светът се пренарежда, отбеляза той.

Много беше важно да видим как нашите политици се ориентират в това пренареждане - къде са те и къде сме ние в това пренареждане.

Жестокостта и агресията са болест. Всеки от нас по някакъв начин усещаше нещо да тегне през последните 10 години сравнително плавен, безкризисен период. Очаквахме някаква криза.

Романът "Опашката" се занимава с промяната. В книгата човек губи себе си, когато влезе в политиката. Авторът смята, че в романа си не обрича всяко политическо усилие в провал.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад