Зам.-министърът на здравеопазването: Лекарства в аптеките ще има

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След поисканата от Българския лекарски съюз от ефира на БНТ оставка на заместник-министърът на здравеопазването Илко Гетов заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов", че това не би трябвало да се комуникира през медиите.

Повод за поисканата оставка е проблемът с електронните рецепти.

"Нито едно от решенията по отношение на електронните рецепти не е взимано персонално и еднолично само от мен", подчерта Илко Гетов.

Той обясни, че решението за въвеждането на електронните рецепти е станало след решение на здравната комисия в парламента.

Илко Гетов посочи, че за да не се създава стрес са предложени само лекарствата за диабет и антибиотиците.

"Само за трите седмици, всъщност сега изтичат, откакто е въведено, сравнено с същия период на миналата година, около 1/3 е намаляла употребата на антибиотици. Ако приемем, че половината от тези проценти са истински проценти, тъй като може да има презапасяване и други различни фактори ние индикаторът - намаляване на лекарствената употреба на антибиотици и превенция на антибиотичната резистентност сме го постигнали с една мярка", коментира Илко Гетов.

Той беше категоричен, че лекарства в аптеките ще има.

"Забраната е временна за около 8 седмици. Към днешна дата има сериозен недостиг само за един единствен инсулин в страната. Всички пациенти, които са потърсили инсулин, са удовлетворени", допълни Илко Гетов.

 

Вижте целия разговор.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад