Зам.-министърът на земеделието: До тежката ситуация на "Капитан Андреево" се стигна заради бездействието на бившия директор на БАБХ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Сблъскахме се с тежка ситуация на граничния пункт "Капитан Андреево", до която се стигна заради бездействието на директора на БАБХ проф. Христо Даскалов по отношение на някои ключови дейности, които е трябвало да се предприемат, за да се гарантира безпрепятствено контрола на границата. Това каза в "Още от деня" зам.-министърът на земеделието Крум Неделков.

Според него проф. Даскалов е уволнен поради няколко причини. Едната от тях е нарушение на Изборния кодекс.

"След неколкократни опити се свързах него на 4 октомври, за да го уведомя, че съгласно чл. 161 от ИК е длъжен да излезе в платен или неплатен отпуск до обявяване на изборните резултати. Той ми отговори, че няма да пусне заявление за отпуск. Казах му, че нарушава закона, но той отговори с насмешка. Каза, че се е консултирал с юристи и единственото нещо, което можем да му направим е да го глобим", разказа Неделков.

Проф. Даскалов, който се явява на работа, въпреки нарушаването на изборното законодателство, разпорежда преназначаване, освобождаване от длъжност на няколко човека. Освен това сключва анекс към договор за одит на интегрирана информационна система ВЕТИС, който е изтекъл на 30 септември, каза Неделков.

"Имаме сериозни подозрения и сигнали, че фирмата, която е извършила този одит е планирано да спечели една обществена поръчка, подготвяна от Даскалов на стойност 7.5 млн. лв без ДДС. Обществена поръчка, която касае регистрите на БАБХ за животни, храни, фуражи. Фирмата, която одитира ВЕТИС е декларирала, че има интерес към тази обществена поръчка. Още повече ВЕТИС беше обект на кибератака през август. При един одит всяка една частна фирма има достъп до много от информационните масиви на агенцията", каза зам.-министърът.

По думите на Неделков тази обществена поръчка е спряна, а миналата седмица с постановление на МС целият информационен масив на агенцията, включително и ВЕТИС, е прехвърлен към "Информационно обслужване" АД. "Така гарантираме сигурността на системите и защитаваме националния интерес", каза Неделков.

Той допълни, че че има и други мотиви за уволнението на Даскалов. Касае се е за служебна командировка по проект, който проф. Даскалов със заявление от миналата година желае да прекрати трудовото си правоотношение по този проект и друго заявление, с което излиза в неплатен отпуск.

"Освобождаването му не е нечия прищявка, а пример, че Министерство на земеделието не толерира подобен род действия", заключи Неделков.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад