Зам.-министърът на земеделието: Надяваме се до 10 дни да започне изкупуване на зърното

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Невиждана досега помощ от Европа ще получат земеделците, за да се справят с продоволствената криза - ще бъде задействан кризисен резерв за европейските фермери в размер на 450 млн. евро, обсъжда се и мобилизирането на над 1 млрд. и 500 млн. евро допълнителна помощ.

Готов ли е, обаче, механизмът за усвояване на тези средства в нашата страна? Задава ли се продоволствена криза? На тези и други въпроси по темата в студиото на “Денят започва” отговори заместник-министърът на земеделието Иван Христанов.

“Продължаваме разговорите в рамките на работната група за запълването на държавния резерв с допълнителни количества зърно. Процесът беше саботиран умишлено, за да бъде забавен. Надяваме се до 10 дни да започне изкупуването на зърното. Въпросът за алгоритъма и механизма за изкупуването, за прозрачността на процеса, окачествяването, околичествяването на зърното вече е изчистен”, поясни той и допълни, че е планирано да се закупят 700 хил. тона хлебна пшеница и 325-350 хил. тона маслодаен слънчоглед.

Какво още каза заместник-министърът на земеделието вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад