Започна написването на първия български гейминг речник или как да „Дебъгнем на актуалния български език“

Предаване: 100% будни, 27.05.2022

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Несъмнено развитието на света, новите технологии и промяната на обществото се отразяват на думите, които употребяваме в ежедневието си. Използваме думи като концепция, докато разпалено разказваме за новата идея, която желаем да осъществим. Гледаме любимото ни риалити в комфорта на дома си и със същото удобство използваме всички тези думи, които са се наместили в българския език от нечия чужда реч. Някои приемат и одобряват този процес, а други се борят със зъби и нокти срещу него.

„Дебъгване на актуалния български език“, или ДAБЕ, е проект на движението #гудгейм, които целят да съберат популярни думи, които нямат еквивалент в българската реч, но са се превърнали в неразделна част от съвременната поп култура и неформалното общуване. Проектът стартира на един от най-светлите български празници - Деня на светите братя Кирил и Методий, с 24 известни думи, произлезли от света на видеоигрите, за да даде началото на първия гейминг речник на български език.

За тази и още много новости около българската гейминг индустрия разговаряхме с нашите гости Александра Илиева и Мартин Кадинов.

Александра е журналист, работещ над докторантурата си и водещ на предаването "Радиокафе" по Радио София на БНР. Темите, които я вълнуват са култура, градска среда и видеоигри.

Мартин Кадинов е предприемач, съосновател на гейминг компания, която развива различни проекти в сферата на видео игрите и поп културата.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад