Заради скъпия ток обмислят изграждането на соларни панели в детските градини в Пловдив

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В пловдивския район Централен обмислят изграждането на соларни паркове за детските градини. Неволята учи. Тях специално са ги провокирали триктратно по-високите фактури за ток за последния месец в детските градини, яслите и млечните кухни в района.

Сметката за ток в детска градина „Мирослава“ през ноември е близо три пъти по-висока спрямо същия период на миналата година. А от ръководството са притеснени, че фактурата за декември ще е още по-голяма.

"Фактурата беше на стойност 2800 лева, в сравнение с предходната година беше 1100 лв. Изключително изненадващо за нас и притеснително, разбира се", заяви Радка Гъркова, директор на детска градина „Мирослава“ - Пловдив.

Затова от местната администрация виждат решението на проблема за 14 градини и ясли в изграждането на соларни панели.

"Икономически анализ – една такава инсталация към днешна дата се изплаща за около 4 години и половина, което ще рече, че при един нормален инвестиционен кредит, нисколихвен, какъвто Община Пловдив използва, 10-годишен, автоматично това ще доведе до 50 процента намаляне на разходите, ежемесечно. Респективно от самото производство на ток ще може да се изплаща самият кредит, а съответно икономиите ще остават в бюджета на детските заведения", заяви Георги Стаменов, кмет на район „Централен“ в Пловдив.

Пари за соларните паркове ще се искат от бюджета за 2022 година. Още повече, че има залегнала стратегия за енергийна независимост на публични сгради.

"Ако общинският съвет вземе такова решение - тези средства да бъдат отпуснати, тогава ние можем да направим обществени поръчки, така че тези цени, които в момента сме предвидили – това са за електроенергия 30 киловата мощност, стойността е около 48 000 лева за сграда", заяви Фиданка Кацарева, район „Централен“ – Пловдив.

Най-рано през лятото обаче соларните инсталации може да са факт. Дотогава не е ясно как ще се плаща промишленото електричество. Пари от родители, под формата на дарения, обаче нямало да се търсят.

"Това е недопустимо да ползваме родителите за нещо, което е ангажимент, тъй като е общинска детска градина, ангажимент на Община Пловдив, съответно и на държавата", заяви Радка Гъркова, директор на детска градина „Мирослава“ в Пловдив.

Част от градините в центъра се намират в сгради-паметници на културата и там поставянето на енергоспестяващи панели ще е невъзможно.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад